Z KAMIENIOŁOMU NA BISKUPIĄ KOPĘ

Z KAMIENIOŁOMU NA BISKUPIĄ KOPĘ

Najwyżej położona droga w województwie opolskim ma nową nawierzchnię. Sześć kilometrów nowej nawierzchni oddano niedawno do użytku. Trakt…

Czytaj...
2018 – ROK DZIEDZICTWA KULTUROWEGO

2018 – ROK DZIEDZICTWA KULTUROWEGO

Od stanowisk archeologicznych po współczesną architekturę, od średniowiecznych zamków po tradycje folklorystyczne i rzemiosło – dziedzictwo kulturowe Europy…

Czytaj...
BIZANTYJSKI KLASZTOR ODKRYTY W IZRAELU

BIZANTYJSKI KLASZTOR ODKRYTY W IZRAELU

Do tego niezwykłego znaleziska doszło w trakcie badań archeologicznych prowadzonych przed planowaną rozbudową dzielnicy Ramat Bet Szemesz. Wśród…

Czytaj...
W ŁODZI POWSTANIE KAMIENNY POMNIK

W ŁODZI POWSTANIE KAMIENNY POMNIK

Monument, który stanie na placu gen. Józefa Hallera zostanie wykonany z piaskowca i granitu. Obelisk ma mieć prostą…

Czytaj...
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.

KAMIENNE WNĘTRZA BYŁEJ PIEKARNI ZAMIENIONE W EKSLUZYWNY BUTIK

butikŚciany wykonane są z jasnych bloków piaskowca połączone z drewnem i stalą. Właśnie tak wyglądają ascetyczne wnętrza nowego sklepu firmy Aesop znajdujące się na ternie nieczynnej australijskiej piekarni w Balmain.

Producent ekologicznej marki kosmetyków znany jest na całym świecie z powodu intrygująco zaprojektowanych sklepów. Założyciel firmy Aesop wie, że wygląd zarówno produktu, opakowania jak i sklepu, znacząco wpływa na jego odbiór. Dlatego każdy kolejny nowo otwarty butik jest wyjątkowy. Jedyne co łączy wszystkie salony firmy to: umywalka, wyeksponowane na ścianie kosmetyki oraz niebanalne wnętrze.

Dla Aesop projektują zwykle młodzi architekci, z około 5 letnim doświadczeniem na rynku. Właśnie tak było i w tym przypadku. Projekt rewitalizacji nieczynnej piekarni w Balmain jest dziełem pracowników Henry Wilson Studio. Zgodnie ze zrealizowaną koncepcją połączono tutaj stare obrobione bloki jasnego piaskowca, drewnianą podłogę oraz stalowe półki wykonane z elementów przemysłowych.

Kamień z którego wzniesiono budynek został dokładnie oczyszczony, a następnie poddano go renowacji. Jego idealnym dopełnieniem jest parkiet z bardzo jasnego drewna oraz białe stalowe regały. Przypominają one nieco półki wykorzystywane do przechowywania pieczywa. Natomiast całość ascetycznego, nieco industrialnego wnętrza byłego zakładu dopełnia delikatne oświetlenie.

Oprac. DŚ
Fot. www.architectureanddesign.com.au

 

Nie czekaj dodaj firmę

do naszego katalogu!

 

 

Dodaj firmę...

 

Dodaj ogłoszenie drobne

do naszej bazy!

 

 

Ogłoszenia...

45-837 Opole,
ul. Wspólna 26
woj. Opolskie
Tel. +48 77 402 41 70
Biuro reklamy:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

Redakcja:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.">
     Wszystkie prawa zastrzeżone - Świat-Kamienia 1999-2012
     Projekt i wykonanie: Wilinet